Sunday, January 20, 2008

Antara curi carpet dan demontrasi


Jabdin bin Juhat
jabdin79@yahoo.com

Bolehkah mahasiswa aspirasi bertahan 20 tahun lagi? Soalan ini begitu subjektif. Sama ada boleh mengekalkan atau meluaskan lagi sehingga 50 tahun terpulang bagaimana mahasiswa aspirasi yang menyokong kerajaan dan universiti melakukannya. 20 tahun bermakna 20 generasi kepimpinan kerana pemilihan majlis perwakilan pelajar setahun sekali.

Apabila gerakan mahasiswa aspirasi menjadi budaya mungkin tidak kedengaran lagi istilah mahasiswa pro pembangkang. Pada masa itu mahasiswa yang anti-establisment boleh dikatakan jumud dan beku. Semua mahasiswa melihatnya sebagai salah. Bukankah itu yang perlu dilakukan? Malah membentuk budaya mahasiswa dengan menguasai perasaan, kepercayaan dan proses berfikir mahasiswa.

Ada orang berpendapat semasa berkuasa gunakanlah kuasa yang ada. Jika sudah tidak berkuasa, apa sahaja yang anda lakukan tidak berguna. Pendapat ini ada benarnya. Jika kerajaan mempunyai undang-undang mengapa tidak melaksanakan sepenuhnya? Dalam konteks universiti Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) adalah sebuah akta yang tidak dilaksanakan sepenuhnya oleh universiti. Bagaimanapun suara mahasiswa anti establisment yang mahu memansuhkan akta ini nyata jauh lebih ‘berdentum’ berbanding praktikal pelaksanaannya di universiti khususnya yang melibatkan ancaman keselamatan negara.

Pentadbir universiti berkata “universiti tidak boleh melakukan kekerasan” “tidak baik mengenakan pelajar” “bukti bergambar kabur” “pelajar itu bukan pelajar universiti ini” dan macam-macam lagi. Akhirnya keputusan paling mudah ialah membebaskan. Anda melakukan kerja bahaya kerana membentuk mahasiswa yang tidak takut kepada undang-undang malah memperlekehkannya. Mari kita lihat beberapa seksyen dalam AUKU yang kerap kali dilanggar oleh mahasiswa tetapi universiti tidak berani melakukan apa-apa.

Seksyen 7 (3): Tiada pelajar boleh menyertai mana-mana perhimpunan yang diadakan kecuali mendapat kebenaran Naib Canselor atau yang diberikan kuasa olehnya.

Seksyen 11: Melarang pelajar atau pertubuhan pelajar daripada menjalankan sebarang aktiviti luar kampus kecuali dengan kebenaran bertulis Naib Canselor.

Seksyen 15 (1) dan (2): Melarang pelajar dan pertubuhan pelajar daripada menajdi ahli bersekutu dengan mana-mana persatuan, parti politik, kesatuan sekerja dan lain-lain kecuali sebagaimana diperuntukkan di bawah Perlembagaan Universiti atau diluluskan terlebih dahulu secara bertulis oleh Naib Canselor.

Seksyen 10: Larangan penerbitan dan pengedaran sebarang dokumen di dalam atau di luar kampus kecuali dengan izin Naib Canselor.

Berikut pula merupakan beberapa siri demontrasi, perhimpunan haram, kenyataan media, penerbitan dan penglibatan mahasiswa dalam pertubuhan haram tetapi tiada sebarang tindakakan AUKU dilaksanakan. Sehingga ke hari ini mereka bebas. Apakah tindakan universiti?

1. ) 28 Julai 2005, 11 pagi: Perhimpunan aman 30 mahasiswa anjuran SMM telah mengisytiharkan Resolusi & Tuntutan PR (pilihanraya) Kampus Bersih Rakyat Bebas di Dataran Pasar Seni, Kuala Lumpur.

2.) 12 Sept. 2005, 3 petang. Rapat umum 100 mahasiswa Malaysia anjuran SMM telah menghantar memorandum kepada Pesuruhjaya Dato' Siva di Court Suhakam KL.

3.) 13 Sept. 2005, 10.30 pagi: Rapat umum 120 mahasiswa UM demi menghantar memorandum harapan 700 mahasiswa UM agal PRK adil dan bebas ke Pej. TNC HEPA UM.

4.) 15 Sept. 2005, 10 pagi.
Mohd Rithaudin Abd. Wahab, Presiden SMM telah mengisytiharkan pembubaran MPM setiap IPT memandangkang usia MPM sudah genap setahun - caretaker student's goverment dalam sidang media secara tertutup di APIUM (Akademi Pengajian Islam UM).Gagasan Mahasiswa UM (GAGASAN) mengisytiharkan pemboikotan segala aktiviti MPMUM – caretaker goverment.

5.) 19 Okt. 2005, 9.30 pagi.
Rapat umum aman 200 mahasiswa Malaysia menghantar memorandum mangsa-mangsa kezaliman HEPA UM/IPTA kepada Syafie Saleh (Menteri KPT) di Parlimen Malaysia.

6.) 26 Sept. 2005, 10.30 pagi.
SMM mengadakan sidang media secara tertutup di Dewan Kecil Masjid Kolej Malaya, PJ & mengutuk tindakan beberapa pimpinan aspirasi yang sanggup menjadi balaci KPT dengan menghantar memorandum kepada KPM membantah tindakan SMM yang menghantar Memorandum Kezaliman IPT kepada Syafie Saleh (Menteri KPT) di Parlimen Malaysia 19 Sept. 2005.

21 Nov. 2005
Pertemuan 30 mahasiswa Malaysia dengan KAUKUS Parlimen Malaysia demi mendesak pihak kerajaan campurtangan isu percabulan demokrasi kampus dan hak asasi mahasiswa.

25 Jan. 2006 - Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) bersama 100 mahasiswa Malaysia mengadakan perarakan aman di Putrajaya KEMPEN SELAMATKAN DEMOKRASI KAMPUS kepada Y.A.B Dato' Seri Abdullah Ahmad badawi, Perdana Menteri Malaysia.Muhd Haniff Baderun, Presiden Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS), Rithaudin Abd. Wahab, Pengerusi SMM dan Zainulfaqar Yakob merupakan antara dalang-dalang gerakan mahasiswa yang disebutkan di atas. Apakah tindakan terhadap mereka?

Ada kes di sebuah universiti tempatan seorang mahasiswa telah didapati bersalah kerana mengambil carpet (sebesar alas kaki) dikenakan hukuman gantung universiti selama satu semester. Mahasiswa yang terlibat dengan demontrasi mengancam keselamatan negara tidak diambil tindakan malah pernah berlaku di sebuah universiti terlibat dengan kempen pilihan raya umum 2004 tetapi didenda hanya RM 200 sahaja. Kenapa? Sekali lagi pentadbir universiti atau penasihat undang-undang universiti berkata“tidak baik mengenakan pelajar”.

No comments: