Sunday, January 20, 2008

Mahasiswa Aspirasi Menang Besar Pilihan raya kampus 2007/2008

MAHASISWA MALAYSIA MEMILIH KEDAMAIAN

2 Oktober- Akhirnya mahasiswa Malaysia memilih kedamaian, keamanan dan keselesaan apabila dalam pilihan raya kampus majoriti mahasiswa mengundi mahasiswa aspirasi dan menolak mahasiswa pro pembangkang. Mahasiswa aspirasi hanya kalah di UIAM. (namun UIAM tetap meningkat sebanyak 7 kerusi (25%).walaupun mahasiswa pro pembangkang (dulu media pembangkang menggunakan istilah ini) terus menukar taktik dari segi istilah nama dengan nama mahasiswa pro mahasiswa namun ia tidak sedikit pun mengelirukan mahasiswa Malaysia.

Penguasaan Aspirasi

Keputusan PRK 2007/2008 membuktikan mahasiswa aspirasi (PP) menguasai sejumlah 460 kerusi daripada 522 kerusi yang dipertandingkan atau 88.31%. Ramalan sebelum ini semasa penamaan calon mahasiswa aspirasi akan menang sejumlah 449 kerusi. Pada sesi 2006/07, mahasiswa aspirasi menguasai 449 kerusi sahaja, ini menunjukkan pertambahan sebanyak 11 kerusi atau sejumlah 2%.

Penurunan kerusi pembangkang

Mahasiswa pro pembangkang pula hilang sebanyak 30 kerusi berbanding sejumlah 80 kerusi dalam PRK 2006/07. Mahasiswa pro pembangkang hanya mendapat 51 kerusi sahaja dalam PRK kali ini. Ini menunjukkan pengaruh mahasiswa pro pembangkang semakin berkurangan di kalangan pelajar. Mahasiswa pro pembangkang hanya kuasai 9.77% kerusi MPP sahaja pada kali ini berbanding 15.32% pada tahun lepas.Secara puratanya, peratus turun mengundi di 15 IPTA yang bertanding ialah sejumlah 79.88%. USIM mencatat peratusan turun mengundi yang tertinggi iaitu sejumlah 96.71%.Di dua buah universiti, pengundian semula terpaksa dilakukan di fakulti dan kolej kediaman pada 3 Oktober 2007 dan 4 Oktober. Di UUM, pengundian semula di Fakulti Ekonomi, setelah kesilapan mencetak nombor dan gambar calon. Di UM, pengundian semula di Kolej Kediaman Ke-12 setelah terdapat bantahan adanya 3 orang pengundi hantu di kolej tersebut.

Kempen penuh keganasan di UM dan UKM


Pilihan raya kampus kali ini juga telah menunjukkan betapa mahasiswa pro pembangkang sangat terdesak berkempen sehingga sanggup bertindak berdemonstrasi dan membakar banner mahasiswa aspirasi (UM). Ini adalah bukti betapa mahasiswa pro pembangkang sangat mencontohi ayahanda mereka dalam Parti PAS yang baru-baru ini melakukan rusuhan dengan ganas di Batu Burok Terengganu.Peristiwa paling dayus ialah Syeikh Umar Bagharib, Pengerusi SMM (exco PMIUM) yang bertindak sanggup menampar seorang mahasiswi semasa kempen PRK. Sikap seperti ini menunjukkan PMI memang suka berkasar seperti yang dilakukan oleh Zainufaqar yang menumbuk pegawai HEP UM.

Di UKM persaingan begitu sengit antara mahasiswa aspirasi dan mahasiswa pro pembangkang. Dikatakan sehari sebelum pengundian Exco Pemuda PAS, Abdullah Abdul Karim, Pengarah Jabatan Pembangunan Mahasiswa PAS telah mengutuskan surat kepada mahasiswa UKM agar berani bertindak secara terbuka untuk menentang kerajaan dan mahasiswa aspirasi. (Surat disertakan sekali dengan parang kecil).Demonstrasi bermotosikal pada waktu malam oleh Mahasiswa pro pembangkang UKM jelas menunjukkan seruan Abdullah Abdul Karim disahut oleh mahasiswa pro pembangkang.

Kumpulan bermotosikal yang di pimpin oleh mahasiswa bersama Haswan (pelajar sains politik / org Kelantan) setiap malam melakukan pencerobohan di Kolej UKM sehinggalah malam akhir mereka berjaya menceroboh masuk Kolej Burhanuddin. Semua ini watak samseng yang dipelajari oleh mahasiswa pro pembangkang daripada PAS.

E-undi berjaya memenangkan mahasiswa pro pembangkang

Beberapa tuntutan mahasiswa pro pembangkang seperti memansuhkan E-Voting akhirnya terjawab apabila beberapa calon mahasiswa pro pembangkang di UPM (menang 3 umum dan 3 fakulti) dan juga UIAM menang dalam PRK 2007/2008 sekaligus membuktikan betapa undi melalui sistem E-voting adalah telus dan tiada penipuan.

sumber: copy paste: Idealis Mahasiswa

No comments: